Vraag en antwoord

Hoe wordt de norm up-to-date gehouden?

Als abonnee kunt u wijzigingsverzoeken indien op (onderdelen van) de norm. Dit doet u door in te loggen en bij het betreffende onderdeel een wijziging (issue) aan te maken. Deze wijzigingsverzoeken worden door een werkgroep van de commissie beoordeeld. Indien de wijziging van algemeen nut wordt beschouwd wordt deze doorgevoerd in de norm.

Hoe krijg ik toegang tot de norm NEN 2767-4-2 ?

U kunt via deze website een abonnement aanvragen. U heeft daarna doorgaans binnen 24 uur toegang tot de norm.

Hoe werkt de website?

Via deze website krijgt u toegang tot de norm NEN 2767-4-2. Deze norm bestaat uit een decompisitielijst en gebrekenlijst. Dit wordt weergegeven via een speciale website, waar u de norm inhoudelijk kunt raadplegen en hier delen van kunt exporteren voor uw gebruik.

De norm NEN 2767-4-2 is een meronomie, waarom staat er in de website soms "Taxonomy" of "Boomweergave"?

Het speciale NEN platform wat hier gebruikt wordt om datamodel normen weer te geven is in essentie gebouwd voor taxonomiën. Om die reden staat er op sommige plekken "Taxonomy" en "Boomweergave". In de toekomst gaat dit voor de NEN 2767-4-2 vervangen worden door "Meronomie" of "Meronomy". Een meronomie is een hiërarchie die is gebaseerd op de relatie 'deel-geheel'.

Ik wil een wijzigingsverzoek indienen op de norm, hoe doe ik dat?

U kunt op de hoogdpagina klikken op "Naar de norm". U wordt naar het speciale datamodel platform geleidt. Klik op Boomweergave om de norm inhoudelijk weer te laten geven. Klik op een onderdeel waarop u een wijzigingsverzoek wilt indienen. Onderaan het kader ziet u "Issues" en daarnaast een knop "+ Nieuw". Hier kunt u direct op het betreffende onderdeel van de norm u commentaar of verzoek indienen.

U kunt in het overzicht "issues" zien welke commentaren of verzoeken al zijn ingediend en eventuele reacties van de commissie.

Wat betekent 'concept' en 'skos concept' in het website onderdeel 'Issues'?

De norm wordt aangeboden via een speciale website die gemaakt is voor semantische modellen. De norm NEN 2767-4-2 is een decompositielijst, maar is qua opbouw een meronomie en een semantisch model. In de terminologie van semantische modellen wordt de term "skos concept" gebruikt om een onderdeel van het model te duiden.